top of page
  • gokimilosev

Turistički voz „Nostalgija“ od 15. avgusta ponovo će povezati Mokru Goru sa Višegradom

„Naš cilj je da železnicu dodatno integrišemo sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokru Goru ponovo povežemo sa Višegradom čime ćemo dobiti jedinstvenost, kako u saobraćajnom, tako i turističkom smislu, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na sastanku sa delegacijom Republike Srpske, 31. avgusta na Mokroj Gori. Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti direktora „Srbija Voza“ Ivan Bulajić, predstavnici „Infrastrukture železnice Srbije“ Radovan Glibetić, Nenad Stanisavljević i Zoran Masal, gradonačelnica Užica Jelena Raković – Radivojević, a u delegaciji Republike Srpske ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predstavnici Željeznica Republike Srpske.

Ministar Tomislav Momirović naglasio je tom prilikom, da je resorno ministarstvo, na čijem je čelu, investiralo oko deset miliona evra da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom.

On je istakao važnost svih autoputeva kao i brzih pruga koje se grade, jer se upravo na taj način povezuje region.

„Bez kvalitetne saobraćajne infrastrukture, bez jačanja ekonomije neće biti boljeg standarda ni u Srbiji, ni u Republici Srpskoj, ni u BiH, ali ni na Balkanu“, zaključio je ministar Momirović.Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je današnji sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali.

„Na osnovu zaključaka sa današnjeg sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada“, rekao je on.

Uspostavljanje redovnog saobraćaj od Mokre Gore do Višegrada, od velikog je turističkog značaja za regione s obe strane granice i značajan projekat u okviru veza Republike Srbije i Republike Srpske, zajednička je poruka sa ovog sastanka.

Ovom prilikom formirana je i Komisija koja će raditi na ponovnom uspostavljanju železničkog saobraćaja turističkog voza „Nostalgija“ do Višegrada.

Pruga Mokra Gora–Višegrad obnovljena je 2010.godine

Železnička pruga Mokra Gora–Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine oko 25 km. Prvobitna trasa pruge, koja je povezivala Užice sa Višegradom, svečano je otvorena 1925. godine. Zbog nerentabilnog železničkog saobraćaja pruga je 1974. godine ukinuta, uklonjene su šine i pragovi.

Nakon obnove pruge, avgusta 2010. godine, od Mokre Gore do Višegrada saobraćao je muzejsko-turistički voz „Nostalgija“. Od 2012. do 2019. godine, vozovi na ovoj relaciji saobraćali su prema potrebi.

Tokom 2020. godine „Nostalgija“ nije saobraćala na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj ovog turističkog voza organizovan je samo na pruzi od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi, ali ne i do Višegrada.13 views0 comments

Comments


bottom of page