top of page
  • gokimilosev

Predsednik Vučić: Brza pruga gotova do kraja 2025. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin predsednici Mađarske Katalin Novak, koja je boravila u zvaničnoj poseti Srbiji. Predsednik je tom prilikom izajvio da su odnosi dve zemlje na najvišem mogućem nivou i da je saradnja napredovala u svim sferama: u politici, ekonomiji, trgovini.

„Radi se ubrzano na infrastrukturnom povezivanju brzom prugom dve zemlje i uveren sam da ćemo do kraja 2025. godine putovati između Beograda i Budimpešte za 2 sata i 45 minuta“, rekao je predsednik.


„Predsednica Novak pomenula je prugu Segedin–Subotica, mi smo naše radove skoro završili i mi ćemo imati voz koji ide 45 minuta, zamislite idemo vozom 45 minuta koji stoji na granici 50 minuta, to je besmisleno“, rekao je Vučić ističući da se na rešavanju tog problema već radi sa mađarskom vladom, ali da problem prave evropski propisi.

„Srbija je“, rekao je predsednik „ u okviru inicijative Otvoreni Balkan tražila da se na granici sa Mađarskom otvore zelene linije ili trake kojima bi se ovlašćenim trgovcima i proizvođačima omogućio prolaz. Otvaranje zelenih koridora bilo bi u dogovoru sa EU.“ Predsednik je naglasio da bi problem zadržavanja na granici mogao da se reši i uvođenjem neke vrste Šengena, kako bi vozila iz naše zemlje imala slobodu kretanja, pre punopravnog članstva u EU.

11 views0 comments
bottom of page